Sunday, January 14, 2018

TSL'de 17. hafta itibariyle şutör verileri

6 Kasım 2017'de 11. hafta itibariyle ligin en çok isabetli şut çeken oyuncularının isabteli şut çekme ve isabetli şutları gole çevirme yüzdelerini incelemiştim. Bakalım ligin ilk yarısı itibariyle durum ne şekilde gelişmiş?

Bu grafikte öncekine göre aşağıdaki gibi birkaç fark var:

  • 90 dakika başına değil, toplamda en çok isabetli şut çeken 30 oyuncuyu dahil ettim. Böylelikle maç ve dakika sayısı kıstaslarına gerek kalmadı.
  • Noktaların rengi atılan gol sayısını temsil ediyor. (Kırmızı az, yeşil çok)
  • Noktaların  büyüklüğü çekilen toplam şut sayısını temsil ediyor (Küçük az, büyük çok)


İlk 7-8 haftada ağırlıklı olarak kanatlarda oynayan Giuliano'nun merkeze gelişiyle verimli bir hücumcuya dönüşmüş olması bu grafikte de görülebiliyor. Çin'den dönüşünden sonra nasıl bir iştah ve başarı arzusuyla oynayacağı konusunda ciddi şüphelerim olan Burak Yılmaz ligin verim konusunda elit forvetleri arasında yer alıyor. Ligin veteran forvetlerinden Umut Bulut'un verim konusunda Gomis'in yarım tık üstünde olması da oldukça etkileyici. Az ve öz şut çektiğini bildiğimiz Adebayor isabet - verim dengesini en iyi tutturmuş forvet olarak göze çarpıyor.

11. hafta itibariyle oluşan tabloyu yorumlarken en fazla isabetli şut çeken 30 oyuncunun yüzdelerini lig geneline kıyaslamıştım. Bugünkü durum ile farkı (ya da pek olmayan farkı) aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:



Yani ligin en çok isabetli şut çeken 30 oyuncusunun kaleyi isabet eden şutlarının gol olma oranı ligin geneline kıyasla daha iyi değil. Bu durum bana şaşırtıcı geldiği için Premier Lig'deki durum ile karşılaştırmak istedim. Meğer orada da benzer bir tablo varmış:



İlerideki yazılarımdan birinde bu durumu açıklamaya çalışacağım. Ama şimdilik aklıma gelen en mantıklı tahmin şu: En çok isabetli şut çeken oyuncular ağırlıklı olarak forvetler. Rakip kaleye yakınlıklarından ötürü daha fazla baskı altında şut çekiyor olmalılar. Şut teknikleri kaleyi bulma yüzdelerini ligin geneline göre ciddi oranda yükseltiyor olabilir; ancak isabetli şutlardan gol çıkarma yüzdeleri savunma baskısı yüzünden beklendiği kadar artmıyor olabilir. 

Hazır bu işe girişmişken meraklıları için Premier Lig'deki şutör verilerini de görselleştirdim. (Liverpool - Man City ve Bournemouth - Arsenal maçları henüz oynanmamıştır.)




Neredesin Benteke?!


No comments:

Post a Comment