Wednesday, August 21, 2013

Fenerbahçe Stoch'u çok arayabilir

Fenerbahçe bugün henüz resmi katılımına izin verileceği belli olmayan Şampiyonlar Ligi'nde boy göstermek için elemesi gereken Arsenal ile ilk maçına çıkacak. İki takım da liglerinin ilk haftasında aldıkları travmatik mağlubiyetleri bir an önce geride bırakıp ikinci maç için avantajlı skor almak zorunda. Ersun Yanal takımının 2-0 öne geçtiği maçta yaptığı hatalı değişikliklere rakibinin ekmeğine yağ sürdüğü için haklı olarak çok eleştirildi. Salzburg maçlarında verilen pozisyonların çokluğu, Galatasaray ve Konyaspor mağlubiyetleri ve Gökhan Gönül'ün yokluğuna çare bulunamamış olması Fenerliler'i endişelendiren başlıca sebepler. Mehmet Topal ve Meireles de sakat.

Ancak Arsenal tarafında da moraller pek yüksek değil. Transfer pazarında peşinden koştukları (Sanogo haricinde) hiçbir futbolcuyu alamamış olmalarının üzerine Emirates'te gelen 3-1 lik Aston Villa mağlubiyeti taraftarlarını daha şimdiden çok kızdırdıÜstelik takımın orta sahadaki en önemli oyuncusu Arteta ve defansın belkemiği Vermaelen hala sakat, gol pası vererek kendinden beklenen patlamayı yapacağına dair ilk sinyali veren Ox Chamberlain sakatlandı, Sagna ve Gibbs korkunç görüntülere sebep veren ve maç kondisyonlarını olumsuz etkileyebilecek pozisyonlar atlattılar, ve belki de hepsinden önemlisi kontra ataklara karşı ne kadar çaresiz kalabileceklerini Aston Villa karşısında defaatle görmek zorunda kaldılar.

Ersun Yanal ilk defa büyük takım çalıştırmanın getirdiği baskıyı azaltmak, Wenger de (henüz el atmadıkları bir oyuncu kaldıysa) transferde elini kuvvetlendirmek için takımını Şampiyonlar Ligi'ne götürmek zorunda. İşin özeti, sezona kötü bir giriş yapan iki taraf açısından da taraftarlarını memnun etmek için bu eşleşmeyi kazanmak çok önemli.



Arsenal'in transfer sezonunun özeti


Arsenal Aston Villa maçının daha 5. dakikasında Wilshere'in savunmada kazandığı topu hızlıca Rosicky kanalıyla sol kanada aktarması, Walcott'un da seri şekilde altı pasa indirmesiyle durumu 1-0 yaptı. Ancak iki orta saha oyuncusunun defansif özelliklerinin sınırlı olması, iki bekin eşzamanlı hücum bindirmeleri ve Mertesacker'in ağırlığı yüzünden Agbonlahor-Benteke-Weimann gibi korkunç bir kontraatak hattına karşı oyunun geri kalanında acz içinde kaldılar. İlk yarı bitmeden Ramsey-Wilshere'in birlikte pozisyon hatasından ve Koscielny'nin kötü hamle zamanlamasından Agbonlahor'a driplingle ceza sahasına girme imkanı verdiler ve Benteke doğan penaltıyı kaçırsa da ribaundu tıkamayı başardı. İkinci yarıda iki kez savunmadan pasla çıkarken top kaybı yaptılar; bunlardan biri direkten dönen bir şut, diğeri ise Agbonlahor'a yapılan ikinci penaltı, Koscielny'ye çıkan bir sarı kart ve Villa'yı öne geçiren golle sonuçlandı.

Oxlade-Chamberlain'ın sakatlanmasıyla oyuna giren Cazorla aslen merkez oyuncusu olduğu için Arsenal ikinci yarıda ağırlıklı olarak göbekten saldırdı. (Arsene Wenger'in sakatlanan Ox'un yerine bile Podolski'yi tercih etmemesi kolay anlaşılır bir durum değil) Hal böyle olunca Arsenal'in iki ciddi tehlikesi de merkezden yapılan dripling ve verkaçlarla meydana geldi. Ancak Cazorla ve Rosicky normalde golle bitirmeleri gereken pozisyonları harcadılar. Maçın neticesini de tıpkı kabağın Salih Uçan'ın başında patladığı Fener - Antalya maçında olduğu gibi bir korner sonrası kontra atak belirledi.

Arsenal'in muhtemel kadrosu


Her ne kadar Aston Villa maçında Gibbs'in 30. dakikada sakatlanması ve Cazorla'nın ortaya kaymalarıyla sol kanattan tehlike yaratamamış olsalar da, Arsenal'in en büyük kozu kanat hücumları olacak (nitekim golü de böyle attılar). Londra ekibinin hali hazırdaki zaafları karşısında Fenerbahçe'nin forvetlerinin ciddi bir kontra atak tehlikesi oluşturmaması çok büyük eksiklik. Kaldı ki Arsenal Kadıköy'de Aston Villa karşısında geriye düştükten sonraki kadar saldırgan olmayacak. Bence hücum etkinliğini hala istenilen seviyeye çıkaramamış ve oynadığı maçlarda rakiplerine geçen sezon ortalamasının iki katından fazla şut imkanı vermiş Fenerbahçe'nin amacı da 1-0 ı cebe atmak olmalı. 

Bunun için sadece merkezde etkili olabilecek üç forvetinden birini savunmaya ve pas oyununa hiç katkı yapamadıkları kanat pozisyonuna hapsetmek zorunluluğunu getiren 4-3-3 te ısrar etmeyip fazladan bir orta saha oyuncusuyla oyunu kilitlemeleri gerekiyor. Bu oyuncu geride kalan maçlarda mevkisi dışında oynadığı için kötü performans sergilemiş olsa da maç kondisyonu olan Mehmet Topuz olabilir. Topuz'dan doğan sağ bek boşluğunda Bekir'den başka alternatif yok gibi görünüyor. Walcott - Sagna ikilisine önlem almak için sol kanada en uygun isim Caner Erkin. En uçtaysa Mertesacker'in ağırlığından en iyi istifade edebilecek, top saklayıp takımı rahatlatacak ve en temiz gol vuruşuna sahip ayak olan Sow oynamalı. 


Topal ve Meireles'in sakat olduğu için katılmadığı Fenerbahçe kadrosu



Bu dizilişle Fenerbahçe geçen sezon UEFA'da finalin kapısına kadar gitmesini sağlayan sakin pas oyununu uygulamalı ve Wilshere, Cazorla, Rosicky'nin deliciliğini asgariye indirmelidir. Yaşının etkisiyle temposunu yitirmeye başlayan Emre'nin performansı Fenerbahçe için en belirleyici faktör olacak gibi gözüküyor. Alper dikine oynama yeteneği rakibi oynatmama özelliğinden daha ağır bastığı için Mehmet Topal ve Meireles'in görevini Mehmet Topuz kadar iyi yerine getiremez ama Emre'nin alternatifi olabilir.

Maç uzun süre golsüz gider ya da Arsenal öne geçerse Fenerbahçe geriyi üçlü bırakıp Bekir'in yerine oyuna alacağı bir hücumcuyla daha ofansif oynayabilir. Kadlec'in stoper özellikli bir bek olması, Caner'in 3-5-2 ye yatkınlığı ve Kuyt'ın insan üstü çaba sarfetmeyi hayat amacı edinmiş bir örnek olması iki forvet üç defanslı dizilişte Fenerbahçe'nin çok uyumsuzluk çekmeyeceğini düşündürtüyor bana.

Öyle görünüyor ki yabancı kontenjanı uğruna Krasic yerine imzalı hareketi kanattan içeri katetip stoperleri pozisyon değiştirmeye zorlayan sürat patlaması Stoch'u göndermek kontraatak ve kanat savunmasında zaaflar yaşayan Arsenal karşısında Fenerbahçe'nin ciddi bir strateji hatası olarak kendini hissettirecek.

Temsilcimize başarılar.



No comments:

Post a Comment