Tuesday, April 28, 2020

Mert Hakan Yandaş'ın pas alma eğilimleri ve Fenerbahçe'de yapabilecekleri hakkında

Sinan Yılmaz'ın önerisiyle Mert Hakan Yandaş'ın ligin son maçlarında aldığı pasları tek tek izledim. Sinan ilk dokunuşlarına dair bir izlenim verebileceğini düşündüğü için bu öneride bulunmuşu. Bu makul bir varsayımdı; ben de bu aktiviteye Mert Hakan'ın o özelliğini incelemek için başladım. Ancak Mert Hakan boşa çıkma konusunda çok çalışkan olduğu için genellikle kontrolü kolay paslar alabiliyor. Gene de vaktim kesinlikle boşa gitmedi çünkü hiç beklemediğim bir keşif yapma imkanı buldum. Bu yazıyı 31 Temmuz 2020'de güncelledim.

Oyuncunun kendini boşa atma ve hareketlilik konusunda bir eksiği olmasa da, bazen kendi kalesine fazla yaklaştığı kanaatine vardım. Çevre kontrolünü yeterince sık yapmayışından ve topu fazla izlemesinden olduğu kadar, oyun kuruculuk yükünü fazlasıyla taşıma zorunda kalmasından da kaynaklanan bu duruma bazı örnekleri paylaşmak istedim. Bu anlarda verdiği kararları inceleyip ileride rakip savunmanın şeklini daha fazla bozacak alanlara hareketlenmeyi amaçlaması gerektiğini düşünüyorum. 

Görüntüler WyScout'tan alınmıştır.

1/3/2020 @ Ankaragücü

Yatay bir pas alan Fatih topu ileri taşımaya başlıyor. Mert Ankaragücü savunmasının geri ve orta hattının arasındaki boşlukta başladığı pozisyona sol çizgiye yaklaşarak devam ediyor. Aslında pozisyona başladığı yerde kalsa, Fatih'in topu 10 metre ileri taşımasından sonra çok rahat pas alabilir ve Ankaragücü'nün geri ile orta savunma bloğunu "kırmış" olabilirdi.







Ancak bu kararından ötürü iki oyuncu tarafından kapatılıp, topu sırtı dönük almak zorunda kalıyor. Tek güvenli tercih Caner'e geri pas atmak.



Aynı maç... Geriden oyun kurulum başlangıcında Mert topun oynanması gereken yönü işaret ederken kendisine en yakın üç rakibinin arasındaki boşluğun farkında değil. Top onun gösterdiği gibi Hakan Arslan'a geldiğinde arkasındaki boşluk mevcut; ama Mert yüzünü kalesine dönmüş ve boşluğu değerlendiremiyor. Kendini 10 metre ileride konumlandırsa Cebrail'i çok zor bir top karşılamaya mecbur bırakacaktı.




Bu pozisyonların puanların yakın olduğu bir şampiyonluk mücadelesi veren Sivasspor'un rakibinin on kişi kaldığı bir maçın ikinci yarısında bulunduğuna dikkat çekmek isterim. Mert Hakan'ın seviye atlamak adına farkındalığını artırarak bu anları daha iyi okuması ve daha agresif konumlarda topla buluşmaya çalışması gerekecek. Bu karşılaşmada skor 2-0 Sivas lehine geldikten sonra Mert'in benzer boşluklara daha çok saldırdığını gördüm. Bunları durum 0-0 iken yapması fark yaratan oyuncu olmasına katkı sağlayacaktır.

Oyuncunun stoperlere olduğu kadar Fatih Aksoy ve Hakan Arslan'a yanaşmaya ve muhafazakar paslara yöneliyor olmasının bir başka sebebi de oyun kurucu vazifesinin ona verilmesi. Ligin ikinci yarısında kadroya katılan Claudemir de bu konuda bekleneni karşılamadı ve Mert Hakan sezon sonuna kadar Sivasspor'un oyun kurucusu olarak görev yaptı. 

16/2/2020 @ Trabzonspor

Sivasspor'un erken geriye düştüğü maçta Mert Hakan'ın kendi kalesine doğru yanaşarak top isteme alışkanlığının dezavantaj doğurduğu bir başka örnek: Pereira'nın önüne geçip Uğur'a yaklaşarak top isteyen 8 numara, Yatabare ve Fernando'nun geriye yaslanmak zorunda bıraktığı Campi - Da Costa'nın konumundan istifade edip ani bir çıkışla 18'e koşabilirdi. Verdiği kararla topu aldığında yüzünü kaleye dönmesi mümkün değil. Buna rağmen, çizgideki Ziya'ya zor bir pas atıp verkaç deneyerek, bahsettiğim boşluğa saldırıyor. Pası Ziya'ya ulaşsa bu tercihi fark yaratabilirdi. Tabi ilk pozisyonda daha uyanık davransa, Uğur'dan daha basit bir pas talep ediyor olacaktı. 




Trabzonspor'un hala 1-0 önde olduğu 39. dakikadaki Sivasspor hücumunda Mert Hakan iki kez değerlendirebileceği bir boşluğun farkına varmıyor. Önce top Ziya'dayken Mikel-Guilherme-Campi-Novak dörtlüsünün arasındaki boşluğu fark etmeyerek merkeze yanaşıyor. Top Ziya'dan Hakan Arslan'a geldiğinde benzer bir boşluk Trabzonspor'un arka ve orta bloğu arasında tam hakemin durduğu yerde oluşuyor. Mert Hakan bu sekans boyunca kafasını hiç çevirmediği için iki boşluğu da tespit edemiyor. Belki bu örneklerde bahsettiğim yerlere hareketlense bile ancak zor paslar onun ayağına ulaşabilecekti; kabul. Buna rağmen, rakip savunmayı daha fazla zorlayacağı ve şekil değiştirmeye mecbur bırakacağı için hareketi takımına fayda sağlayabilecekti. 




Mert Hakan'ın bu tercihlerinde baskı yemekten çekinmesinden ziyade farkındalık eksiğinin temel sebep olduğunu düşünüyordum. Ancak sezon ilerledikçe, özellikle Claudemir'in de savunmanın önünde tutunamamasından ötürü Mert Hakan'ın oyun kurma yükü hiç azalmadı. Bu yoğunluğun sonucu olarak, oyuncunun hocasının kendisinden istediklerini gerçekleştirme konusundaki azmi yaratıcılığını bir nebze törpülemiş gibi. Mert Hakan baskı altında top almaktan çekinmediği gibi, rakibini üzerine çektiğinde boşa çıkan arkadaşlarına tek top oynamasını gayet iyi becerebilen bir oyuncu. Çabuk olması ve ekseni etrafında hızlı dönebilmesi bundaki temel etkenlerden. Bu meziyetlerini yukarıda örneklendirdiğim bloklar arası alanlarda uygulamayı daha çok denemesi gerektiği kanısındayım. 

Fenerbahçe'de Ozan Tufan ile bir oyun kurucunun önündeki partnerler olmaları durumunda, Mert Hakan orta sahayı enlemesine kapsayacak şekilde, FM tabiriyle Carillero rolünde,  Ozan'ın da sahayı dikine kat edecek, presleri başlatan ve önde basan box-to-box orta saha olarak kullanılması fark yaratacaktır. Zira Mert ve Ozan, WhoScored'a göre top kapma başarısında spektrumun iki ucundaki oyuncu. 


Oyuncu eksiltme ve sürerek / çalım ile top taşıma konusunda ligin liderlerinden olan Mert Hakan'ın bağlantı sağlayan yaratıcı orta saha Ozan'ın ise orta sahaya patronluk taslayacak dinamo görevi görmesi ikisinin de meziyetleriyle fark yaratacağı bir ortam sağlayabilir.



Bunları ve daha fazlasını değerlendirdiğim analizimi buradan izleyebilirsiniz:


No comments:

Post a Comment