Monday, April 27, 2020

N'Sakala'nın 19/20 sezonundaki ortaları

Beşiktaş'ın transfer gündemindeki Fabrice N'Sakala'nın 19/20 sezonunun 26 haftasında yaptığı tüm ortaları inceledim. İncelemeye geçmeden önce, 1000 dakikadan fazla sol bek mevkisinde oynamış oyuncuların orta isabet yüzdesi - 90 dakika başına orta grafiğine göz atalım:

Veri ve görüntüler WyScout'tan alınmıştır.





Grafiğin her iki ekseninin merkezine yakın konumda (p90 2.34, %36.2) bulunan N'Sakala'nın Beşiktaş'a gelmesi durumunda forma rekabetine gireceği Caner Erkin 90 dakika başına altıya yakın (p90 5.75) orta ile bu alanda mevkidaşları arasında lig lideri iken; isabet konusunda vasatın altında bir performans sergilemiş. 

Alanyaspor toplam 488 orta ile ligin en fazla orta yapan beşinci takımı; Beşiktaş 525 orta ile ligin en çok orta yapan ikinci takımı olmuş. 90dk başına değerleri de 17.12  ve 18.51 olan iki ekibin yakın miktarda ortalara başvurduğunu söyleyebiliriz. Temel fark ise şurada: Beşiktaş'ın orta lideri Caner iken, Alanyaspor'da bu görevi sağ bek Juanfran (p90 6.34) üstlenmiş. 

Ek bir not olarak, Alanyasporlu Fransız oyuncu toplam 59 ortasının 40'ını iç saha maçlarında (v.), 19'unu deplasmanlarda (@) yapmış.

Peki rakamların ötesinde N'Sakala nasıl bir ortacıdır? Ne gibi durumlarda, nasıl ortalar yapmış? Bunun için görüntülere başvurdum; fark yarattığı ya da kötü tercih / orta kalitesi gibi sebeplerle sınıfta kaldığı pozisyonların görüntülerini analize dahil ettim. 

Hücuma geriden çıkarak yaptığı ortalar: (HG) 26
İleride bulunduğu hücumlarda yaptığı ortalar: (İB) 33

Daha iyi seçeneklere rağmen yapılmış / zorlama ortalar (Z): 27
Görerek doğru tercih verdiği, ya da başka tercihinin olmadığı /mantıklı ortalar (M): 32

"Çok uzun gözüküyor; beni yorma" diyenler için özet: 
  • Erol Bulut Alanyası'nın kontra atağa ve direkt paslara dayalı hücumlarında daha etkili orta pozisyonları bulmuş. Beşiktaş alışıldığı gibi topu rakip sahaya yığarak oynarsa N'Sakala gibi patlayıcı bir oyuncunun değeri azalır.
  • Orta kalitesi ne çok etkileyici ne de kabul edilemez düzeyde. Beklenmedik iyi ortaları da var; atması gereken ama atamadığı ya da göz göre göre yanlış yere yolladığı ortaları da var. 
  • Ezbere ortalarından bazıları Beşiktaş tribünlerini çıldırtacaktır; ancak onlar buna Caner'den zaten alışık olmalı. Tamamlanamayan ve geri dönüştürülen hücumlarda merkez / yarım alanlardaki boşlukları göremeyişi N'Sakala'yı ezbere ortalara sevk eden zaaflar arasında Beşiktaş'ta en çok sorun çıkaran olacaktır. 
  • Caner kadar net bir ayak içi yok; çok az savunmacının var zaten. Ama bilhassa çalışılmış setlere sadakati daha fazla; orta yapmayı empoze etmiyor. Maçın dakikasından bağımsız uzun mesafeli bindirmeler yapabiliyor; Caner ise maç sonlarında ileride kalmaya ihtiyaç duyabiliyor.  
  • Ligin oynanan son maçındaki ikinci ortasında yaptığı tercih oyuncunun 30 yaşında dahi gelişime açık olduğu sinyalini verdi. Bakasetas'ın kaçırdığı bu net golle birlikte en az bir asistinin daha harcandığını; şimdilik 1'de kalan asist sayısının rahatlıkla 3 olması gerektiğini söyleyebilirim. 


17/8/2019 @ Kayserispor
Maçtaki tek ortası 79. dakikada (İB), Umut'u çalımla ekarte ettikten sonra gelmiş. Ceza sahasındaki tek takım arkadaşı Cisse. Merkezden Bakasetas, ters kanattan Efecan içeri hücum ediyor. Djalma kendisine yaklaşsa yerden bir pas denemesi makul olabilir. (Z) Orta görerek olmasa da iyi yere; Bakasetas iyi sıçramadığı için topa yalnızca dokunabiliyor. 

24/8/2019 v. Kasımpaşa
Altı orta yapmış. 5. dakikada (HG) Koita'nın kendisini unutmasını iyi değerlendirip topla buluşuyor; Cisse'nin merkez koşusunu görüyor; ama orta isabetsiz. 41.dakikada (HG) Bakasetas ile verkaç yapıp 18 içinde sıfıra iniyor. Yerden sert bir pas ile Efecan'a asist yapmayı deniyor; isabetsiz. 54. dakikada (HG) Koita'nın arkasına kaçarak Fernandes'ten sıfıra doğru pas alıyor. Ön direğe koşan Cisse'ye alçak ortası asiste dönüşüyor. 71. dakikada kornere yakın kullandığı taçtan sonra (İB) Cisse'den pas alıp, Djalma ile Efecan'ın koştuğu ön direğe doğru isabetsiz bir orta yapıyor. 73'te Djalma'nın pasıyla 18 içinde sıfıra iniyor (HG); bakmadan yaptığı yerden orta isabetsiz. 83'te orta sahada aldığı topu sürerek ileri taşıyor (HG); bakarak yaptığı ortası isabetsiz. 6 ortanın hepsi (M) kabul edilebilir.


Efecan'ın merkezde top aldığını gören N'Sakala hareketine başlıyor

Önündeki Jr. Fernandes'in merkeze düşmesiyle hızlanarak Koita'nın arkasına koşuyor

Bakarak yaptığı ortası ile Cisse'ye golü attırıyor


16/9/2019 v. Fenerbahçe
15. dakikada rakip alanda kapılan bir topu (İB) ceza sahasında kimse yokken orta yaparak harcıyor (Z). 22. dakikada Jr. Fernandes'in iyi pasıyla Ozan ile Deniz'in arasından fırlıyor (HG); ortası (M) isabetsiz. 69. dakikada Ferdi'ye omuz koyup korner çizgisine yakın top kazanıyor (İB); ilk dokunuşunda sağ ayağıyla ortası (M) Bammou'ya ve isabetli.


Rakip korner direğine doğru Ferdi'yi omuzla yenip topu aldıktan sonra...


Bammou'nun ön direk koşusunu iyi okuyup, topa ilk dokunuşunda sağ ayakla isabetli ortası


Gelişine vuramayan Bammou fırsatı değerlendirememiş

22/9/2019 @ Gençlerbirliği
62. dakikada rakip yarı sahada kullandığı taçtan sonra Ahmet Oğuz ile kendisini takip etmeyen Candeias'ın arasına hareketlenerek (İB), Cisse'ye bakarak isabetli bir orta (M) yapıyor.

28/9/2019 v. Sivasspor
50. dakikada sağdan gelişen Alanya hücumunda direkten dönen topu kovalayan Cisse  N'Sakala'ya 18 üstünde veriyor (İB); panikle isabetsiz bir orta yapıyor (Z). 55. dakikada Yatabare'den top çalıp (İB), verkaca giriyor. Ezbere ortası Samassa'ya gidiyor. Orta yaptığı bölgeye koşan ikinci oyuncu hava topu hakimiyeti düşük Efecan (Z).


Cisse'den topu aldığında üzerine koşan Goiano'nun arkasındaki boşluğu kullanmak yerine...

Ezbere bir orta yapıyor; Cisse'yi tekrar kaçırabilir ya da topla hareketlenebilirdi


5 dakika sonra, Jr. Fernandes, Bakasetas ve Ceyhun opsiyonları yerine orta tercihi

6/10/2019 @ Beşiktaş
18. dakikada hatalı kararı sonucu Oğuzhan'ın kapattığı sıfıra hareketleniyor; ortası bloklanarak kornere çıkıyor (İB, Z). 64'te ters kanat pasıyla iyi yerde topla buluşup (İB) Vida ve Ruiz'in arasındaki büyük boşluğa (M) isabetsiz bir orta yapıyor. 


Tercih sorunu: Merkeze yaklaşan Bakasetas'a oynamak yerine, sıfıra iniyor. 


Oğuzhan + Lens kapatıyor; blok yememesi imkansıza yakın; korner almayı başarmış

20/10/2019 v. Rizespor
5. dakikada ileride kapılan toptan sonra (İB), sol çizgide bomboş kalıyor. Kalabalık içine ezbere (Z) kötü bir orta yapıyor. 15. dakikada sağdan sola dönen hücumda (İB) Cisse'nin penaltıya doğru koşusunu iyi görüyor (M); orta bloklanıyor. 61.dakikada Rize'nin uzaklaştıramadığı topu Fernandes'ten alıyor (İB), iyi yere orta, isabetsiz (M). 90'da kornerden kısa pas alıp (İB) kalabalık içine isabetli orta yapıyor (Z)

2/11/2019 v. Başakşehir
29. dakikada savunmanın uzaklaştırdığı topu merkeze yakın konumda topluyor (HG), bomboş Siopis'e vermek yerine gelişi güzel dolduruyor (Z). 42'de önce Efecan'ı doğru tercihle kaçırmak istiyor; olmayınca tekrar topu alıp kalabalık içine yerden isabetsiz bir orta yapıyor (İB, Z). 48'de kendi yarı sahasında aldığı topu sürerek ileri taşıyor (HG), altı pasa hareketlenen Cisse'yi görüyor ama ortası isabetsiz (M). 50'de geriden koşarak katıldığı (HG) hücumda kalabalık içine zor ve ama isabetli orta (Z). 80'de (HG) Caiçara'nın hatasıyla önünde kalan topu hemen kalabalık içine ortalıyor; isabetli ama (Z)


Topla buluşsa savunmaya büyük sorun çıkaracak Siopis'e vermemenin anlamı yok



Tercih doğru olsa da, kavisi fazla kaçırdığı ortalardan; topu işaretli bölgeye atabilmesi gerek


Cisse'nin geriye düştüğünü sezip zor ama isabetli bir orta yapıyor; Fernandes müsait

10/11/2019 @ Trabzon
10.dakikada çalışılmış hücumda, Fernandes sırtı dönük topu geri oynadığı anda Pereira'nın bölgesine saldırıyor. Topu sürerek 18'e giriyor; yerden ortası gereksiz ve isabetsiz. (HG, Z)


Daha Tzavellas topu almadan Pereira - Yusuf bölgesine saldırmaya başlıyor


Efecan'ın merkeze koşması ile orta daha da kötü bir tercih olmuş. Dursa penaltı alabilir

30/11/2019 v. Ankaragücü
18. dakikada çizgide buluştuğu topu merkeze sürecek gibi yapıp bir anda patlayarak soldan ileri gidiyor (HG); hücumcular geç hareketlendiği için orta yapmamalı ve Djalma'nın önüne atmalıydı (Z). 28. dakikada (HG) verkaçla son çizgiye hareketleniyor; Efecan'ın kötü pozisyonu opsiyonlarını sınırlamış ama ön direkte yerden Bammou'yu görmeye çalışması makul (M). 52. dakikada Kasımpaşa maçındaki gibi; merkeze oynana topu iyi okuyup boş kanada koşuyor; tek topta ortası da doğru ama biraz fazla hızlı. (HG, M)


Oyunu doğru okumaya bir örnek daha: Djalma'nın tekte merkeze oynayacağını...


O topun da gene tekte kanadına geleceğini biliyor; Djalma topa değince depara başlıyor


Üstüne bu ortayı tekte denemesi de doğru; şiddetini ayarlayamamış

7/12/2019 @ Galatasaray
80. dakikada kullanılan taçtan sonra (İB) Mariano'nun ters kanatta kaldığını görüp Marcao'nun arkasına koşu atarak Efecan'dan top alıyor. N'Zonzi ağırdan alınca müsait durumda doğru yere iyi orta yapıyor (M); Bakasetas vuruyor; ama kaleye değil. 




13/12/2019 v. Antalyaspor
83. dakikada kullandığı taçtan sonra topu alıp (İB), kalabalık içine ezbere orta yapıyor (Z). 96'da aynı şeyi Jr. Fernandes'in kullandığı taçtan sonra yapıyor, ama maçın son hücumu
olduğu için makul. (İB, M)

23/12/2019 @ Denizlispor
10. dakikada ters kanattan sola gelen hücumda topu sağına çekip gereksiz ve kötü bir orta yapıyor (HG, Z). 56. dakikada kontra atakta Jr. Fernandes'e iyi destek verip (HG) ön direğe koşan Bakasetas'ın önüne yerden kesmeye çalışıyor (M); isabetsiz. 72. dakikada önüne atılan top hızlı; sıfıra inerken ortadan başka pek şansı yok. Arka direğe yapmayabilirdi (İB, M). 77. dakikada yaptığı savunmayla top kazanımını sağlayıp kontraya fırlıyor (HG), 18'e girince yerden ortası doğru (M) ama bloklanıyor.

29/12/2019 v. Konyaspor
19. dakikada rakip yarı alanda kullandığı taçtan sonra topu alıp (İB), kötü tercihle sıfıra inip, mecburen kaleciye giden bir orta yapıyor (Z). 56. dakikada merkeze düşüp aldığı topu çalım üstüne süratlenerek sol çizgiye taşıyor (HG), ön direğe ortası mantıklı (M), Cisse geç hareketleniyor. 79'da Cisse'nin geriye doğru verdiği pasla buluşuyor (İB), 3 savunmacıya 3 hücumcunun saldırdığını görüp (M), arka direğe (bu kötü) orta yapıyor. 

3 savunmacıya 3 hücumcunun saldırdığını görüp orta yapması mantıklı ancak...

Ortayı Efecan'ın olduğu arka direğe değil, Jr + Cisse'nin olduğu ön direğe yapmalıydı


18/1/2020 v. Kayserispor
8. dakikada pasıyla Djalma'yı sıfıra hareketlendirip kendisi onun arkasına hareketleniyor (İB); geri pasın gelişine tekte orta yapmak yerine yaklaşan Salih'i düşünebilirdi (Z).  9. dakikada Cisse'nin kafa pası auta çıkacakken çevirmek adına orta yapıyor (İB, M). 88'de Fernandes ile ikili oyun yapıp (İB), ön direğe koşan Fernandes'e bakarak (M) isabetli orta yapıyor 

25/1/2020 @ Kasımpaşa
11. dakikada rakip yarı alanda buluştuğu topu (İB) hiç düşünmeden kimsenin olmadığı bir yere ortalıyor (Z). 22'de kendi yarı alanından hareketlenerek Fernandes-Siopis ile üçgeni tamamlıyor (HG); iki savunmacı arasından hareketlenen Cisse'ye hemen atmak yerine vakit kaybedince gereksiz bir orta yapmış oluyor (Z). 33'te gene geriden çıkarak koşu yolu pasına hareketleniyor (HG); yerden ortası bloklansa da doğru ve iyi yere (M).

2/2/2020 v. Yeni Malatyaspor
4. dakikada sağdan sola dönen topu yarı alana yakın alıyor (HG), kısa bir dripling sonrası Cisse'nin koşusunu görüyor (M); ortası çok kısa kalıyor. 36'da Caulker'ın koşusuna kanan savunmacıların bıraktığı boşlukta topla buluşuyor (İB), Caulker ve Fernandes koşu gösterirken; Salih'e orta yapmayı tercih ediyor (Z). 59'da rakip savunmanın uzaklaştıramadığı top 18 içinde önünde kalıyor (İB); savunma tepki veremeden hemen uzak direkteki Djalma'ya göndermek istemesi, isabet bulamasa da doğru (M)

8/2/2020 @ Fenerbahçe
19. dakikada Fenerbahçe'nin ters kanatta kaptırdığı toptan sonra hemen çizgiye açılıp kontraya destek veriyor (HG); ortaya müsait bir durum yokken gene de deniyor (Z). 84'te kendi kullandığı taçtan sonra topu alır almaz ezbere bir orta yapıyor (İB, Z)

Sezon boyu sıkça gösterdiği kontra atak katılımlarından biri daha...

Ortaya müsait durum olmadığını, Efecan'a yerden atması gerektiğini fark etmemiş

21/2/2020 @ Sivasspor
16. dakikada Bammou'nun geriye çıkardığı top ile buluştuğunda (İB), merkezdeki boşluğu pas veya top sürerek kullanmak yerine kalabalık içine gelişi güzel bir orta deniyor (Z). 31'de Bammou ile derin bir verkaca giriyor (İB); ortadan başka şansı kalmamış ve blok yemiş (M). 35'te kendi yarı sahasından süratlenerek koşu yoluna pas alıyor (HG), Bakasetas'a pas vermek yerine merkezdeki Bammou-Cisse'ye orta yapıyor (Z)

Beşiktaş Alanyaspor'dan daha fazla hücum eden ve aşağıdaki gibi geri dönüştüren bir takım

Merkezde ve yakınında olan boşluğu okuyamıyor. Hem pas hem dripling imkanı var!

28/2/2020 v. Beşiktaş
29. dakikada orta sahada kapılan top sonrası hücuma destek veriyor (HG); dört kişinin arasında yalnız Jr. Fernandes var ve orta deniyor (Z). 41'de Karius'un isabetsiz uzun topu hızlıca daha hücumdan dönmemiş durumdayken kendisine aktarılıyor (İB), tekte yerden Cisse'nin ön direk koşusunu görüyor; Vida kesmese gol (M). 

8/3/2020 @ Rizespor
64. dakikada kendi kullandığı taçtan topu geri aldığında (İB) orta yapmaktan başka pek bir şansı yok gibi (M).

14/3/2020 v. Gaziantep
62. dakikada Günay'ın uzun pasını kafasıyla kesip (HG) Fernandes'ten pas alacak şekilde hareketleniyor; orta yerine Cisse'yi yerden / ya da mini bir havadan pas ile buluşturmayı denemeliydi (Z). 92.dakikada kendi yarı sahasından Bammou'ya aktarıp depara başlıyor (HG). Ben dahil herkesi şaşırtan pası Bakasetas yüzünden asiste dönüşmüyor (M).

Pozisyonu burada çizim için durdurduğumda dairenin olduğu yere orta bekliyordum...

Bütün sezon boyu ilk kez geriye çıkardı ve Bakasetas'ı karşı karşıya bıraktı; yazık olmuş.


No comments:

Post a Comment